Deser "truskawkowy michałek" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukierki pokrusz do garnuszka i rozpuść razem z mlekiem. Ostudź. Kremówkę ubij na sztywno, dodaj jogurt. Do masy śmietanowej dodawaj stopniowo pokruszone cukierki i zmiksuj na niskich obrotach. Żelatynę przygotuj wg instrukcji na op.i dodaj do masy. Truskawki umyj, pozbaw szypułek.
2.Półokrągłą, keksową foremkę o wym.11/26 cm wyłóż folią spożywczą. Rozsmaruj warstwę masy śmietankowej i rozłóż po środku rząd truskawek. Następnie rozsmaruj kolejną warstwę masy i po bokach dwa rzędy truskawek. Wierzch pokryj ostatnią warstwą masy śmietankowej. Do masy powtykaj biszkopty.
3.Deser chłodź min.3 godz. Po tym czasie wyjmij z lodówki i odwróć do góry dnem na talerz. Zdejmij folię. Deser udekoruj pozostałymi, pokrojonymi na plasterki truskawkami. Pokrój na porcje, podawaj. Smacznego!
Komentarze