Deser truskawkowy

4.5 (144 ocen)

Przepis dostałam od koleżanki.Trochę go zmodyfikowałam .Bardzo nam smakuje i często gości na naszym stole.Specjalnie dla tego przepisu zamrażam sobie kilka porcji truskawek na zimę.

Składniki:

  • paczka okrągłych biszkoptów
    75 dkg truskawek
    1 słoiczek dżemu truskawkowego
    2 serki mascarpone
    2 jajka
    2 łyżki cukru
    paczka płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Układamy w pucharkach biszkopty posmarowane dżemem.
    Owoce z resztą dżemu podgrzewamy,aż puszczą sok.Należy uważać ,żeby za bardzo ich nie rozgotować.Można do owoców dodać trochę alkoholu
    Serki mieszamy z cukrem i żółtkami Pianę ubijamy i dodajemy do serków
    Na biszkopty rozkładamy podsmażone owoce .Na owoce rozkładamy serek .
    Przed podaniem opiekamy na suchej patelni migdały i posypujemy deser

Porady

W wersji oryginalnej miałam podane ,żeby biszkopty nasączyć 3/4 szklanki mocnej herbaty z rumem ale ja tę czynność pomijam, szczególnie jak robię z mrożonych owoców.W truskawkach jest wystarczająca ilość soku ,żeby biszkopty namiękły Jeżeli użyjemy innych owoców ,tj jagody ,czy maliny ,to dżem używamy taki jaki rodzaj owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować