Deser truskawkowy

0 (0 ocen)

Sezon truskawkowy pełni :)

Składniki:

  • 1 kg truskawek
    1 jogurt naturalny
    1/2 szklanki cukru kryształu
    1 łyżka cukru pudru
    1 galaretka truskawkowa
    do dekoracji:
    śnieżka + mleko
    kolorowa posypka

Deser truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Galaretka z truskawkami 1. Tryskawki umyć, obrać z szypułek, rozgnieść, zasypać cukrem i gotować około pół godziny. Wystudzić. Galaretkę rozpuścić z 1/2 szklanki gorącej wody, wystudzić i wymieszać z 1,5 szklanki uprużonych truskawek. Przelać do pucharków i schłodzić do stężenia w lodówce.
  • Gotowy deser 2. Jogurt naturalny zmiksować z cukrem pudrem w wiaderku pół litrowym i dopełnić uprużonymi truskawkami. Dokładnie wymieszać i zamrozić. Lody wyjąć z zamrażalnika około godziny przed podaniem. Nałożyć lody do pucharków z galaretką, udekorować ubitą śnieżką i kolorowa posypką. Smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy