Deser truskawkowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Na pewno spodoba się najmłodszym łasuchom.

Składniki:

  • ● 4 jajka
    ● szczypta soli
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● 30 dag truskawek (świeżych lub mrożonych)
    ● cytryna
    ● 2 łyżeczki żelatyny
    ● cukier waniliowy
    ● op. biszkoptów

Deser truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Usuwamy szypułki. Owoce przecieramy przez sito lub miksujemy.
  • 2. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Odstawiamy, by napęczniała, a następnie rozpuszczamy w kilku łyżkach wrzątku.
  • 3. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z połową cukru na puszystą masę. Stale ucierając, stopniowo dodajemy owoce i żelatynę. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, pod koniec wsypując resztę cukru i cukier waniliowy.
  • 4. Cytrynę sparzamy, przekrawamy na pół, wyciskamy sok. Masę owocową delikatnie mieszamy z ubitą pianą. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Gdy krem zacznie tężeć, przekładamy do miseczek i wstawiamy do lodówki. Podajemy z biszkoptami.

Porady

Rady redakcyjnej kucharki Krystyny ● Część owoców można przekroić na pół lub w ćwiartki i wymieszać z kremem. ● Do kremu warto wsypać 2-3 łyżki bakalii. ● Brzegi miseczek można zamoczyć w soku z cytryny i obtoczyć w cukrze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2012

Komentarze

Podobne przepisy