Deser tajski z mango

4.5 (156 ocen)

  • 30 min

Lubię smakować kuchni świata. Chciałam zrobić coś szybkiego na przyjście gości - taki deser sprawdził się idealnie. Połączenie mango i ryżu - pycha ;)

  • 30 min

Składniki:

  • 200 g ryżu jaśminowego,
    1/2 szklanki cukru,
    300 ml mleka kokosowego,
    1 mango,
    1/2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser tajski z mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • deser tajski z mango 1. Ryż jaśminowy gotujemy około 15 minut w 3/2 szklankach wody, aż do wchłonięcia się wody, cały czas mieszając. W osobnym garnku zagotowujemy mleko kokosowe razem z solą i cukrem.
  • Deser tajski z mango 2. Gotujemy je 3 minuty ciągle mieszając, a następnie dodajemy do ugotowanego ryżu. Wszystko szybko i dokładnie mieszamy. Następnie okrywamy garnek folią spożywczą i wkładamy pod jakiś grubszy koc. Zostawiamy go na 30 minut tak, aby ryż wchłonął mleko kokosowe.

Porady

Nie należy przesadzić z cukrem, aby deser nie wyszedł za słodki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować