Deser śmietanowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W kuchni wykorzystuję owoce z własnego ogródka.

Składniki:

  • ● 10 łyżek cukru
    ● 500 ml śmietanki 30-proc.
    ● 8 jajek
    ● 5 dag żelatyny
    ● galaretka owocowa
    ● 30 dag malin

Deser śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z 3 łyżkami
    cukru. Białka i śmietankę
    ubijamy osobno, dodając
    po 3 łyżki cukru. Wkładamy
    do żółtek. Mieszając,
    wlewamy rozpuszczoną
    w małej ilości wody żelatynę.
    Wlewamy do salaterek.
    Odstawiamy do stężenia.
  • 2. Owoce myjemy i osuszamy.
    Połowę wkładamy do
    małych pojemników. Zalewamy
    rozpuszczoną w 1/2 l
    wrzątku i nieco ostudzoną
    galaretką. Gdy stężeje, pojemniki
    zanurzamy w gorącej
    wodzie, wyjmujemy
    i odwracamy. Galaretki wykładamy
    na deser. Pozostałe
    maliny miksujemy z resztą
    cukru. Polewamy deser.

Notka redakcyjna

PPWS_06-2011

Komentarze

Podobne przepisy