Deser SHREK

5 (179 ocen)

Popularny, zielony deser. U mnie w szklaneczkach, tak aby każdy miał swoją porcję. Deser na bazie budyniu, z herbatnikami i kiwi, całość dopełnia galaretka po górze. Świetny, zimny deser na upalne dni.

Składniki:

  • Warstwa biała:
    1 budyń o smaku toffi ( 60g)
    400 ml mleka
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    Warstwa zielona:
    400 ml gęstego soku przecierowego o smaku kiwi ( typu Kubuś, Pysio)
    1 budyń śmietankowy (40g)
    1 łyżka cukru
    3 sztuki kiwi
    Dodatkowo
    16 herbatników
    1 galaretka o smaku kiwi
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery Deser na zimno

Deser shrek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko wlać do rondelka, zostawiając pół szklanki. Zagotować, a w pozostałym wymieszać budyń z cukrami. Następnie wlać to gotującego się mleka, mieszać aż masa zgęstnieje. Zostawić do ostygnięcia. Galaretkę rozpuścić w 400ml gorącej wody, zostawić do stężenia.
  • 2. Sok również wlać do drugiego rondelka, zostawiając pół szklanki. Zagotować, a w pozostałym soku rozmieszać budyń z cukrem. Rozrobiony budyń wlać do gotującego się soku, mieszać aż masa zgęstnieje. Zostawić do ostygnięcia. Gdy masa będzie zimna, dodajemy pokrojone w kostkę kiwi
  • 3. Przygotować 4 szklanki lub pucharki na lody. Na samo dno wsypujemy pokruszone herbatniki ( po 4 na jedną szklankę). Następnie łyżkę masy zielonej, dwie łyżki masy białej i na górę jeszcze raz łyżkę masy zielonej. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy na parę godzin do lodówki.

Porady

Cukier proponuję użyć według uznania, szczególnie, gdy kupimy budyń od razu z cukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować