Deser serowo-makowy z otrębami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo smaczny, nieskomplikowany, a zarazem zdrowy deser. Warto go przygotować kiedy zostało nam trochę masy makowej, np. po zrobieniu makowca.

  • 30 min

Składniki:

  • - 30 dag masy makowej,
    - 25 dag białego sera,
    - 1-2 łyżki śmietany,
    - 2 łyżki posiekanych orzechów (włoskich lub laskowych),
    - szklanka otrębów granulowanych,
    - ok. 4 łyżki powideł śliwkowych,
    - szklanka gęstego jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego.

Deser serowo-makowy z otrębami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser rozgniatam widelcem, miksuję razem ze śmietaną i masą makową, dodaję posiekane orzechy, mieszam.
  • 2. W pucharkach układam warstwy: granulowane otręby - masa serowo-makowa - otręby - masa serowo-makowa.
    Na wierzch wykładam odrobinę powideł śliwkowych, równomiernie rozprowadzam.
    Całość przykrywam kilkoma łyżkami jogurtu, dekoruję otrębami.
    Schładzam.

Porady

1) Zamiast powideł możesz użyć konfitury wiśniowej. 2) Orzechy możesz zastąpić migdałami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy