Znakomite rozwiązanie, zwłaszcza dla osób które nie przepadają za ryżem:-)
60 min
Składniki:
Składniki na 6 porcji:
2 szklanki ryżu
1 litr mleka
sól
2 łyżki cukru
25 dag owoców ( mrożonych lub z puszki, ja wykorzystałam mrożone truskawki)
3 jajka
6 łyżeczek cukru
40 dag sera z wiaderka
tłuszcz do formy
Deser ryżowy zapiekany z owocami, twarogiem i koglem - moglem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy na mleku z cukrem i szczyptą soli około 5 minut. Zestawiamy z ognia, zawijamy w ściereczkę i odstawiamy na pół godziny. Odzielamy żółtka od białek, ucieramy je z cukrem na gęsty kogel- mogel. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ser mieszamy z koglem- moglem i ubitą pianą. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, wykładamy połowę ryżu, połowę owoców ( jeśli mrożone, odmrażamy, a jeśli z puszki, odsączone, ), połowę masy twarogowej, resztę ryżu, owoców i na wierzch masa serowa, czekamy chwilkę aby masa lekko spłynęła, zapiekamy ok 20 minut w 16-170 stopniach, podajemy posypane cukrem pudrem.
Porady
Ryż smakuje równie wyśmienicie jeśli podamy go na zimno z bitą śmietaną lub gałką ulubionych lodów
Komentarze