Deser ryżowy zapiekany z owocami, twarogiem i koglem - moglem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Znakomite rozwiązanie, zwłaszcza dla osób które nie przepadają za ryżem:-)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 6 porcji:
    2 szklanki ryżu
    1 litr mleka
    sól
    2 łyżki cukru
    25 dag owoców ( mrożonych lub z puszki, ja wykorzystałam mrożone truskawki)
    3 jajka
    6 łyżeczek cukru
    40 dag sera z wiaderka
    tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser ryżowy zapiekany z owocami, twarogiem i koglem - moglem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-12wbx21 1. Ryż gotujemy na mleku z cukrem i szczyptą soli około 5 minut. Zestawiamy z ognia, zawijamy w ściereczkę i odstawiamy na pół godziny. Odzielamy żółtka od białek, ucieramy je z cukrem na gęsty kogel- mogel. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ser mieszamy z koglem- moglem i ubitą pianą. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, wykładamy połowę ryżu, połowę owoców ( jeśli mrożone, odmrażamy, a jeśli z puszki, odsączone, ), połowę masy twarogowej, resztę ryżu, owoców i na wierzch masa serowa, czekamy chwilkę aby masa lekko spłynęła, zapiekamy ok 20 minut w 16-170 stopniach, podajemy posypane cukrem pudrem.

Porady

Ryż smakuje równie wyśmienicie jeśli podamy go na zimno z bitą śmietaną lub gałką ulubionych lodów

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mrożenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować