1.Do rondelka wlewamy piwo, dodajemy kakao oraz masło. Podgrzewamy do całkowitego roztopienia tłuszczu. Dosypujemy cukier i gotujemy, aż się rozpuści. Całość łączymy z przyprawą korzenną i zostawiamy, aż ostygnie.
2.W dużej misce przesiewamy mąkę z solą i sodą. W drugiej ubijamy lekko jajka powoli dolewając mieszankę piwną. Stopniowo dosypujemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Masa będzie dość rzadka.
3.Przelewamy ją do okrągłej tortownicy (średnica 21 cm) wyłożonej papierem i pieczemy w 160 stopniach około 30 minut. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem, kiedy będzie suchy wyciągamy ciasto z piekarnika. Zostawiamy w tortownicy jeszcze na 10 minut, potem odwracamy ciasto i zdejmujemy papier.
4.Lody wyjmujemy z zamrażalnika około 15 minut przed przełożeniem. Ciasto kroimy na dwie części. Jedną wkładamy do tortownicy. Na nią przekładamy 1 l lodów. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Smarujemy resztą lodów. Będą się troszkę topiły i spływały. Zdejmujemy obręcz tortownicy i szybko wygładzamy brzegi.
5.Ciasto możemy udekorować bitą śmietaną, czekolada lub posypką cukrową. Wstawiamy je do zamrażalnika na minimum 4 godziny.
6.Żeby ciasto ładnie dało się pokroić, maczamy nóż w ciepłej wodzie.
Komentarze