Deser pełen miłości

0 (0 ocen)

  • 20 min

Nie tylko na Walentynki

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    60g mąki
    40g masła
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    jajko
    2 łyżki mleka
    kropelka aromatu cytrynowego
    płaska łyżeczka barwnika czerwonego w płynie lub szczypta w proszku

    Krem:
    125g mascarpone
    żółtko
    łyżka cukru pudru
    śmietan-fix

Deser pełen miłości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zmiksować na gładką masę.
    Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto.
    Piec w 180st.C przez 10-15minut.
    Zostawić do ostygnięcia, albo włożyć do lodówki na kilka minut jeżeli chcemy deser przygotować szybko.
  • 2. Przygotować krem, miksując żółtko z cukrem pudrem.
    Dodać mascarpone ze śmietan fixem i na wolnych obrotach miksować chwilę, a potem wymieszać łyżką.
  • deser miłosny 3. Z ciasta wyciąć foremką serduszko, a resztę pokruszyć.
    Nakładać do pucharków na zmianę pokruszone ciasto i masę, a na wierzchu ułożyć serduszko.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy