Deser pavlova w pucharku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przepis na bezy: Białka z solą ubij na sztywną pianę, stopniowo dodaj cukier drobny, i mąkę ziemniaczaną. Konsystencja powinna być błyszcząca.
2.Przekładamy masę białkowa do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdy.
3.Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia i wyciskamy średniej wielkości gwiazdki lub inne kształty.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 110°C przez koło 80- 100min.
4.Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, osuszamy i przecinamy na pół. Część odkładamy do dekoracji, kilka wkładamy do pucharków,a resztę rozcieram na sos.
5.Z połowy truskawek robimy sos truskawkowy zduszając je widelcem tak aby były jeszcze kawałki truskawek..
6.Upieczone bezy wykładamy na dno pucharków (można przełamać je na pół) dodajemy pokrojone truskawki.
7.Deser polewamy dodatkowo musem truskawkowym.
8.Serek mascarpone delikatnie miksuję z ziarenkami wanilii, mlekiem i cukrem pudrem. Serek delikatnie przekładam na mus truskawkowy. Na wierzch serka kruszę bezy oraz dekoruję całymi bezami, połówkami truskawek i polewam lekko sokiem truskawkowym.
Komentarze