Deser Pavlova w pucharku

4.5 (182 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Wspaniały i szybki deser. Jeśli mamy już w domu bezy np.kupne to deser można wyczarować przepyszny, słodki i bardzo smaczny.

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    2 białka
    0,5kg truskawek
    250g serka mascarpone

    Składniki dodatkowe
    ok100g cukru drobnego
    szczypta soli
    1 płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej
    50ml mleka
    wanilia
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy Beza Pavlova

Deser pavlova w pucharku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • białka 1. Przepis na bezy: Białka z solą ubij na sztywną pianę, stopniowo dodaj cukier drobny, i mąkę ziemniaczaną. Konsystencja powinna być błyszcząca.
  • rękaw cukierniczt 2. Przekładamy masę białkowa do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdy.
  • bezy 3. Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia i wyciskamy średniej wielkości gwiazdki lub inne kształty.
    Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 110°C przez koło 80- 100min.
  • truskawki 4. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, osuszamy i przecinamy na pół. Część odkładamy do dekoracji, kilka wkładamy do pucharków,a resztę rozcieram na sos.
  • owoce 5. Z połowy truskawek robimy sos truskawkowy zduszając je widelcem tak aby były jeszcze kawałki truskawek..
  • deser 6. Upieczone bezy wykładamy na dno pucharków (można przełamać je na pół) dodajemy pokrojone truskawki.
  • deser 7. Deser polewamy dodatkowo musem truskawkowym.
  • mascarpone 8. Serek mascarpone delikatnie miksuję z ziarenkami wanilii, mlekiem i cukrem pudrem. Serek delikatnie przekładam na mus truskawkowy. Na wierzch serka kruszę bezy oraz dekoruję całymi bezami, połówkami truskawek i polewam lekko sokiem truskawkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Mascarpone Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować