Deser owocowy z płatkami śniadaniowymi i bitą śmietaną

4.5 (158 ocen)

  • 30 min

Pyszna warstwowa sałatka owocowa z chrupiącymi płatkami i kremową śmietanką. Zachwyci dzieci i dorosłych.

  • 30 min

Składniki:

  • 750 ml śmietany 30%
    3 łyżki cukru
    saszetka cukru waniliowego
    łyżeczka soku z cytryny

    3 duże brzoskwinie
    6 okrągłych ciemnych śliwek
    2 garście jasnych winogron
    5 sporych moreli

    2 szklanki płatków śniadaniowych czekoladowych (kulki, muszelki itp.)
    2 szklanki + 1 garść preparowanej pszenicy w miodzie


    duża, najlepiej szklana wysoka miska
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Deser owocowy z płatkami śniadaniowymi i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę z cukrami i sokiem z cytryny ubijamy na sztywno, wkładamy do lodówki.
  • 2. Brzoskwinie myjemy, pozbawiamy pestek, kroimy na kawałki i układamy na dnie miski. Na to wysypujemy 2 szklanki preparowanej pszenicy.
  • 3. Następnie myjemy i pozbawiamy pestek śliwki, kroimy je w kostkę i układamy jako kolejną warstwę w misce. Na śliwki wykładamy 1/2 ubitej śmietany.
  • 4. Na warstwę śmietany sypiemy 2 szklanki czekoladowych płatków. Morele myjemy, kroimy drobno i układamy na płatkach. Całość przykrywamy pozostałą bitą śmietaną.
  • 5. Wierzch naszego deseru dekorujemy dookoła winogronami a na środku sypiemy garść pszenicy. Całość chłodzimy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować