Deser "Mont Blanc"

0 (0 ocen)

Smaczny i kaloryczny deser .....

Składniki:

  • -kasztany 30 dkg
    -cukier 1 łyżeczka
    -cukier waniliowy 1 opakowanie
    -masło 82 % 1 łyżka
    -woda zimna 1/3 szklanki
    -czekolada gorzka 5 dkg
    -żółtko 1 sztuka
    -aromat rumowy 3 krople

Deser "mont blanc" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kasztany nakroić, zalać wodą, tak żeby przykryć.
    Gotować około 20 minut, przestudzić obrać skórkę.
    Przełożyć kasztany do małego garnka, dolać wodę, dodać cukier waniliowy i łyżkę cukru .
    Gotować na małym płomieniu, rozgniatając widelcem, do połączenia składników.( zmiksować).
  • 2. Do masy kasztanowej, dodać 5 dkg dobrej gorzkiej czekolady.
    Cały czas mieszając na małym ogniu, żeby czekolada połączyła się z masą kasztanową.
    Odstawić krem, do delikatnie przestudzonego, dodać żółtko, aromat rumowy, dokładnie wymieszać.
    Nałożyć do pucharków, podawać z ubitą śmietaną.
    SMACZNEGO!!!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy