Deser mocno truskawkowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę wraz ze ½ szkl wody doprowadzić do wrzenia. Dodać 2 galaretki truskawkowe i wymieszać, aż galaretki się całkowicie rozpuszczą. Odstawić do wystudzenia.
2.Truskawki obrać ze szypułek, umyć i dokładnie wysuszyć ręcznikiem kuchennym. 750 gr zmiksować blenderem na mus. Dodać do przestudzonej masy truskawkowej i dokładnie wymieszać. Pozostałe truskawki odstawić na bok.
3.Wymieszaną masę wlać do tortownicy o średnicy 24cm. Na górę masy położyć biszkopty, tak aby zakryły całą powierzchnię. Wstawić na ok. 30 – 60 minut do stężenia do lodówki.
4.Galaretki bursztynowe rozpuścić w ½ l wrzątku. Odstawić do wystudzenia. Tortownicę z zastygniętą masą truskawkową wyjąć z lodówki. Pozostałe truskawki pokroić w plastry i ułożyć na masie truskawkowej. Całość zalać tężejącą galaretką bursztynową. Włożyć do lodówki na 2 godziny do całkowitego stężenia.
Komentarze