Deser mocno truskawkowy.

0 (0 ocen)

  • 45 min

Lekki, pyszny i mocno truskawkowy deser bez pieczenia. Polecam :-)

  • 45 min

Składniki:

  • 1 kg świeżych truskawek
    2 galaretki truskawkowe
    125 gr margaryny do pieczenia
    2 galaretki bursztynowe
    13 podłużnych biszkoptów

Deser mocno truskawkowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę wraz ze ½ szkl wody doprowadzić do wrzenia. Dodać 2 galaretki truskawkowe i wymieszać, aż galaretki się całkowicie rozpuszczą. Odstawić do wystudzenia.
  • 2. Truskawki obrać ze szypułek, umyć i dokładnie wysuszyć ręcznikiem kuchennym. 750 gr zmiksować blenderem na mus. Dodać do przestudzonej masy truskawkowej i dokładnie wymieszać. Pozostałe truskawki odstawić na bok.
  • 3. Wymieszaną masę wlać do tortownicy o średnicy 24cm. Na górę masy położyć biszkopty, tak aby zakryły całą powierzchnię. Wstawić na ok. 30 – 60 minut do stężenia do lodówki.
  • 4. Galaretki bursztynowe rozpuścić w ½ l wrzątku. Odstawić do wystudzenia. Tortownicę z zastygniętą masą truskawkową wyjąć z lodówki. Pozostałe truskawki pokroić w plastry i ułożyć na masie truskawkowej. Całość zalać tężejącą galaretką bursztynową. Włożyć do lodówki na 2 godziny do całkowitego stężenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy