2 galaretki wisniowe+ 2 szklanki wrzącej wody
2 szklanki mleka+ aromat smietankowy
1 szczypta soli
4 łyżeczki żelatyny w proszku
2 łyżki cukru, do smaku
2 większe kieliszki np. do koniaku lub czerwonego wina
Deser mleczno- galaretkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki rozpuscić w gorącej wodzie dokładnie mieszając .Wystudzić.
Żelatynę zalać 2-3 łyżkami zimnego mleka, odstawić do spęcznienia.
Mleko zagotować ze szczyptą soli, cukrem, dodać aromat.
Do żelatyny dodać trochę gorącego mleka, rozmieszać i wlać do wrzącego mleka energicznie mieszając mątewką. Zagotować, aby żelatyna dobrze się rozpusciła.Wystudzić.
Kieliszki ustawić pod skosem, oparte o krawędz,np. blaszki keksówki, aby były stabilne.
Chłodne mleko wlać do kieliszków. Odstawić do stężenia.
Wówczas ustawić już kieliszki pionowo i wlać galaretkę.
Zostało mi kilka łyżek galaretki, więc rozlałam ją do silikonowych foremek.Wstawiłam do lodówki, aby dobrze stężała.
Komentarze