Deser mleczno- galaretkowy

4.5 (170 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

ciekawy deser na upalne dni

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 galaretki wisniowe+ 2 szklanki wrzącej wody
    2 szklanki mleka+ aromat smietankowy
    1 szczypta soli
    4 łyżeczki żelatyny w proszku
    2 łyżki cukru, do smaku
    2 większe kieliszki np. do koniaku lub czerwonego wina
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Deser mleczno- galaretkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuscić w gorącej wodzie dokładnie mieszając .Wystudzić.
    Żelatynę zalać 2-3 łyżkami zimnego mleka, odstawić do spęcznienia.
    Mleko zagotować ze szczyptą soli, cukrem, dodać aromat.
    Do żelatyny dodać trochę gorącego mleka, rozmieszać i wlać do wrzącego mleka energicznie mieszając mątewką. Zagotować, aby żelatyna dobrze się rozpusciła.Wystudzić.
    Kieliszki ustawić pod skosem, oparte o krawędz,np. blaszki keksówki, aby były stabilne.
    Chłodne mleko wlać do kieliszków. Odstawić do stężenia.
    Wówczas ustawić już kieliszki pionowo i wlać galaretkę.
    Zostało mi kilka łyżek galaretki, więc rozlałam ją do silikonowych foremek.Wstawiłam do lodówki, aby dobrze stężała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować