Deser makowy z pęczakiem

0 (0 ocen)

Masę makową robię w dużej ilości i porcje zamrażam. W ten sposób mogę przygotować szybki deser przypominający w smaku to pyszne czasochłonne ciasto

Składniki:


  • 250 g ugotowanego pęczaku
    200 g masy makowej
    2 łyżeczki miodu
    1 łyżka rumu brązowego
    1 garść złotych rodzynek
    1 garść suszonej żurawiny
    1 garść płatków migdałowych

Deser makowy z pęczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do garnuszka z wystudzonym pęczakiem dodać masę makową i wymieszać.

    Wlać rum i miód, wymieszać dokładnie. Następnie wsypać garść złotych rodzynek oraz garść płatków migdałowych (odrobinę odłożyć do dekoracji).

    Na koniec wsypać suszoną żurawinę. Całość dokładnie wymieszać i wstawić na 2 godziny do lodówki aby smaki się przegryzły.

    Następnie deser nałożyć do miseczek lub pucharków, posypać płatkami migdałowymi i złotymi rodzynkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy