Deser kawowy na zimno

5 (192 ocen)

Deserek bez dodatku cukru :)

Składniki:

  • 1 mały jogurt naturalny (ok 180ml)
    1 serek waniliowy (ok 150g)
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    1 łyżeczka kawy sypanej
    1 płaska łyżka żelatyny
    2 łyżki orzechówki
    2 gałązki mięty
    1 pomarańcza
    biszkopty
    4 kostki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy Kawy

Deser kawowy na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę zalać 1/2 filiżanki wrzątku, a kiedy przestygnie dodać żelatynę. Kiedy spęcznieje rozpuścić ją w kąpieli wodnej.
  • 2. Jogurt zmiksować do spienienia, połączyć z serkiem i zmiksować z żelatyną rozpuszczoną w kawie. Dodać posiekane listki mięty i orzechówkę.
  • Pomarańczka 3. Foremki do tartinek wyłożyć folia spożywczą, na dnie ułożyć po plasterku pomarańczy, zalać je masą kawową.
  • Z biszkoptami 4. Na masie ułożyć biszkopty. Całość przykryć talerzykiem i odstawić do lodówki do stężenia.
  • Gotowy deserek 5. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Deserki wyjąć z foremek i z folii i udekorować czekoladą i listkami mięty. Smacznego :)

Porady

Masa początkowo jest rzadka, więc przed zalaniem owoców można ją schłodzić w owoce aż zacznie tężeć, żeby owoce w niej nie pływało :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować