Deser jogurtowy o smaku cytrynowym z karmelizowanym bananem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia. Wystudzoną galaretkę łączymy z jogurtem i ubijamy mikserem. Wstawiamy na chwilę do lodówki, a kiedy zacznie tężeć, ponownie ubijamy do uzyskania pianki.
2.Jeden banan kroimy w grubsze plasterki, a drugi w kostkę. Pokrojone banany skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy miód i podgrzewamy. Na gorącym miodzie podsmażamy plasterki banana na złoty kolor z obu stron, oprószamy lekko przyprawą do dań słodkich, zdejmujemy z patelni. Do miodu na patelni dodajemy 3 łyżki mleka i mieszamy dokładnie. Jeśli sos jest zbyt gęsty, rozprowadzamy go wodą lub mlekiem.
3.Na dnie trzech pucharków układamy kostki banana, oprószamy przyprawą, następnie wykładamy piankę jogurtowo - cytrynową. Na wierzchu układamy plasterki karmelizowanego banana. Każdą porcję polewamy odrobiną sosu. Dekorujemy dowolnie.
Komentarze