Deser jagodowy z migdałami

0 (0 ocen)

  • 25 min

Trójwarstwowy letni deser pachnący wanilią i leśnymi jagodami zwieńczony chrupiącymi płatkami migdałowymi. Lekki, owocowy i pyszny!

  • 25 min

Składniki:

  • (na 3-4 porcje)
    3 szklanki jagód
    szklanka śmietanki kremówki
    cukier z prawdziwa wanilią
    400g jogurtu greckiego
    4 łyżki płatków migdałowych

Deser jagodowy z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Deser jagodowy z migdałami 1. Jagody miksujemy na mus. Ewentualnie wg gustu można je lekko dosłodzić.
  • Deser jagodowy z migdałami 2. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni do ze złocenia.
  • Deser jagodowy z migdałami 3. W wysokim naczyniu ubijamy śmietankę kremówkę, pod koniec miksowania dodając cukier z prawdziwą wanilią i połowę jogurtu greckiego. Gdy uzyskamy jednolita masę dolewamy 1/3 zmiksowanych jagód. Delikatnie mieszamy do połączenia składników. W wysokich szklankach lub pucharkach układamy kolejno warstwy: zmiksowane jagody, mus jagodowo-śmietankowy i pozostały jogurt grecki. Całość posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy