Deser jaglany z wiśniami i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę wysypujemy na sitko i płuczemy najpierw w zimnej wodzie a następnie przepłukujemy kaszę wrzątkiem ( w ten sposób pozbawimy kaszę goryczki ) .
Przekładamy kaszę do garnuszka z grubym dnem i zalewamy mlekiem . Wstawiamy na gaz i gotujemy kaszę do miękkości . Pod koniec dodajemy cukier . Ugotowaną kaszę przekładamy do pucharków .
2.Wiśnie rozmrażamy w rondelku na gazie razem z cukrem . Gdy owoce zaczną się rozpadać dodajemy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w zimnej wodzie . Energicznie mieszamy aż powstanie gęsty sos . Odstawiamy do przestudzenia a następnie wykładamy owoce na przygotowaną wcześniej kaszę . Pucharki odstawiamy do lodówki na 30 minut .
Serek mascarpone , śmietankę oraz cukier przekładamy do miski i ubijamy na sztywny krem . Przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i dekorujemy deser . Na końcu ozdabiamy kandyzowaną wiśnią . Całość schładzamy ok. 1 godziny w lodówce .
Komentarze