Deser jaglany z wiśniami i mascarpone

0 (0 ocen)

Propozycja zdrowego i pysznego deseru ;) Idealny na Walentynki !

Składniki:

  • ( na 2 porcje )

    3/4 szklanki kaszy jaglanej

    2 szklanki mleka

    2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią



    Frużelina wiśniowa :

    2 szklanki mrożonych wiśni

    pół szklanki cukru

    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody



    125g serka mascarpone

    pół szklanki śmietanki kremówki

    1 łyżka cukru pudru



    kandyzowane wiśnie do dekoracji

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser jaglany z wiśniami i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę wysypujemy na sitko i płuczemy najpierw w zimnej wodzie a następnie przepłukujemy kaszę wrzątkiem ( w ten sposób pozbawimy kaszę goryczki ) .

    Przekładamy kaszę do garnuszka z grubym dnem i zalewamy mlekiem . Wstawiamy na gaz i gotujemy kaszę do miękkości . Pod koniec dodajemy cukier . Ugotowaną kaszę przekładamy do pucharków .
  • 2. Wiśnie rozmrażamy w rondelku na gazie razem z cukrem . Gdy owoce zaczną się rozpadać dodajemy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w zimnej wodzie . Energicznie mieszamy aż powstanie gęsty sos . Odstawiamy do przestudzenia a następnie wykładamy owoce na przygotowaną wcześniej kaszę . Pucharki odstawiamy do lodówki na 30 minut .

    Serek mascarpone , śmietankę oraz cukier przekładamy do miski i ubijamy na sztywny krem . Przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i dekorujemy deser . Na końcu ozdabiamy kandyzowaną wiśnią . Całość schładzamy ok. 1 godziny w lodówce .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować