Kasza manna wcale nie musi być nudna. Można zmieniać jej smak dodając za każdym razem inne miękkie owoce.
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
3 łyżki kaszy manny
300 ml mleka
1 łyżka cukru waniliowego domowego
Szczypta soli
1 żółtko
1 szklanka wiśni osączonych z syropu, mogą być inne miękkie owoce
Dowolna dekoracja
Cukier do smaku, ilość zależna od tego, jak słodkie są wiśnie
Deser grysikowy z wisienkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondla wlać mleko, dodać szczyptę soli, żółtko, wanilię, cukier, wsypać kaszę i roztrzepać dokładnie. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować kilka minut, aby kasza zgęstniała. Odłożyć kilka wiśni do dekoracji a resztę zmiksować i dodać do kaszy, wymieszać. Udekorować dowolnie
Komentarze