Deser dwuwarstwowy z borówkami.

4.49 (167 ocen)

  • 30 min

Pyszny owocowy deser, świetny na orzeźwienie. Polecam.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 galaretka turkusowa
    250 gr borówek
    1 budyń śmietankowy
    1 łyżka masła
    1,5 łyżki cukru
    300 ml mleka
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Deser dwuwarstwowy z borówkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu w 300 ml wrzątku. Ostudzić.
  • 2. Borówki umyć, osuszyć i napełnić do połowy większej szklanki. Parę borówek ostawić do dekoracji. Zalać ostudzoną galaretkę i włożyć do stężenia do lodówki na ok. 1 godzinę.
  • 3. Przygotować krem: budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu w 300 ml mleka oraz z 1,5 łyżki cukru. Ochłodzić. Po ochłodzeniu dodać łyżkę masła i ucierać tak długo, aż powstanie gładki krem.
  • 4. Szklanki z galaretką napełnić kremem i udekorować pozostałymi borówkami.

Porady

Do kremu można dodać jeszcze parę kropelek aromatu np. rumowego, wtedy smak będzie bardziej wyrazisty. Można również użyć innych sezonowych owoców np porzeczek, agrestu czy malin.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować