Deser Danuta Kok

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Nazwa od: Da-danio Nut-Nutella A-arbuz Kok-kokos Pyszny ,mało słodki deser w sam raz na upalne dni i wieczory.

  • 3 godz.

Składniki:


  • Warstwa z nutellą:
    3 czubate łyżki nutelli
    łyżka żelatyny
    2 paczki herbatników (małe petitki)
    odrobina mleka (50 ml)
    Warstwa z serem:
    4 małe opakowania serków danio (u mnie z czekoladą)
    łyżka żelatyny
    Warstwa z arbuzem:
    500 g arbuza
    3 galaretki arbuzowe
    Warstwa kokosowa:
    500 ml napoju kokosowego z miąższem
    łyżka żelatyny

Deser danuta kok - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warstwa z nutellą:

    Nutellę najlepiej wystawić z lodówki ,tak by była płynna. Mieszamy ją z mlekiem ,oraz rozrobioną w wodzie i ostudzoną żelatyną. Wstawiamy do lodówki ,a gdy masa zacznie tężeć ,to mieszamy ją z pokruszonymi herbatnikami. Masę wylewamy do tortownicy (u mnie 20 cm) ,wstawiamy do lodówki ,do zupełnego stężenia.

    Masa serowa:

    Serki Danio (u mnie z kawałkami czekolady) mieszamy z rozrobioną w gorącej wodzie i ostudzoną żelatyną ,wylewamy na masę z nutellą. Wstawiamy do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć , „wbijamy” w nią (lekko) kawałki pokrojonego arbuza i ponownie wstawiamy do całkowitego stężenia masy.

    Masa z arbuzem:

    Pokrojonego w kawałki arbuza (bez pestek) układamy na masie serowej. Galaretki rozrabiamy w gorącej wodzie (w mniejszej ilości niż na opakowaniu) ,studzimy i wylewamy na masę serową. Ponownie wstawiamy do lodówki.

    Masa kokosowa:

    Napój kokosowy dokładnie mieszamy z rozrobioną w gorącej wodzie żelatyną ,studzimy i wylewamy na masę z arbuzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy