Deser czekoladowy z serduszkami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Deser idealny na zbliżające się Walentynki , możemy go przygotować także na inne okazje dla bliskiej osoby. Galaretkowe serduszka pięknie się prezentują w pucharku.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na 3 pucharki:
    -600 ml śmietany 30%
    -1 czekolada mleczna
    -1/2 szkl. cukru pudru
    -2 fixy do śmietany

    Galaretkowe serduszka:
    -1 galaretka truskawkowa

    Ponadto:
    -1 czekolada mleczna
    -posypka cukrowa serduszka

Deser czekoladowy z serduszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody , wylewamy na płąskie naczynie np. blaszka do ciasta.
    Odstawiamy do stężenia.
  • 2. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej , każda w osobnym naczyniu z 2 łyżkami śmietany 30%.
  • ułożenie serduszek i czekolady 3. Z galaretki wycinamy foremką do ciastek serduszka i przyklejamy do pucharków.
    Jedną czekoladę wylewamy na dno pucharków.
  • 4. Śmietanę dzielimy na dwie części , ubijamy na sztywno z cukrem i fixem do śmietany.
    Do jednej części dolewamy czekoladę , delikatnie miksujemy.
  • 5. Na czekoladę wykładamy białą warstwę śmietany i czekoladową.
    Schładzamy 2-3 godz. w lodówce. Przed podaniem dekorujemy posypką cukrową.

Komentarze

Podobne przepisy