Deser cappuccino z kaszy manny

4.5 (161 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Wyśmienity lekko kawowy deser z kaszy manny na mleku sojowym. Śmiało można przygotować go na mleku krowim. Pyszny z ciasteczkiem zbożowym.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kasza manna błyskawiczna (30-40 g): 4 łyżki
    - kawa rozpuszczalna (proszek): 2 łyżki
    - mleko sojowe: 100 mililitrów
    - woda: 100 mililitrów
    - cukier muscovado: 1 łyżka
    - cukier waniliowy: 4 łyżki
    - czekoladowe ażurki: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery Kawy

Deser cappuccino z kaszy manny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondla wlać mleko sojowe i wodę, zagotować, wsypać kaszę błyskawiczną, gotować 2 minuty cały czas mieszając.
  • 2. Do gotującej się kaszy dodać cukier waniliowy i kawę rozpuszczalną, dokładnie wymieszać. Garnek zdjąć z ognia. Kaszę mannę przelać do salaterek.
  • 3. Ciepły deser posypać kawą rozpuszczalną i cukrem muscovado. Udekorować czekoladowym ażurkiem.
  • 4. Rady: zależnie od producenta kaszę błyskawiczną gotuje się od 1-5 minut. Należy przeczytać na opakowaniu, jaki czas gotowania zaleca producent danej kaszy. Gotując kaszę na mleku sojowym, wybieram tę z najkrótszym czasem gotowania. Mleka krowiego nie miszam z wodą, ale wybieram 2%.Posypując deser cukrem muscavado w momencie, gdy jest jeszcze gorący powoduje,że w pewnym stopniu wygląda jak crème brûlée.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa rozpuszczalna Mleko Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (162 ocen)

Deser z kaszy manny

To może cię zainteresować