Deser budyniowy z borówkami i rabarbarem

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób

Kwaśne borówki i rabarbar, słodki waniliowy budyń - idealne połączenie!

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 1 budyń waniliowy
    500ml mleka
    3 łodygi rabarbaru
    3 łyżki borówek
    4 łyżki cukru
    2 łyżeczki żelatyny
    400 ml wody

Deser budyniowy z borówkami i rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budyń przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu - dodajemy 2 łyżki cukru, mieszamy.
    Następnie dodajemy borówki, znów mieszamy i nakładamy do pucharków - budyń jest gorący!
    Rabarbar kroimy w małe kawałki, wrzucamy do garnka razem z 2 łyżkami cukru i zalewamy wodą.
    Gotujemy do miękkości.
    Żelatynę zalewamy odrobiną wody, mieszamy.
    Wkładamy do mikrofali i podgrzewamy - żelatyna idealnie się rozpuści.
    Gotową żelatynę dodajemy do rabarbaru i mieszamy.
    Następnie nakładamy do pucharka na masę budyniową.

    Zamiast rabarbaru można użyć truskawek czy innych owoców, a masę zrobić na galaretce :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy