Deser brzdącowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

ten deser wymaga czasu ale warto go przygotować

Składniki:

  • MASA BRZDĄCOWA

    0,5 litra śmietanki 30 %
    1/3 szklanki cukru
    2 łyżeczki cukry waniliowego
    2 łyżki ciemnego kakao
    1 łyżka żelatyny
    1/3 szklanki wrzącej wody

    MASA ŚMIETANOWA

    1 szklanka śmietanki 30 %
    3 łyżki sera mascarpone
    1 łyżka cukru pudru

    starta czekolada do posypania wierzchu
    posypka karmelowa na wierzch

Deser brzdącowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MASA BRZDĄCOWA

    Śmietankę, cukier, cukier waniliowy i kakao dobrze razem wymieszać i zagotować. Ostudzić i dać na całą noc do lodówki. Na drugi dzień żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Przed końcem ubijania wlać ostudzoną żelatynę. Masę przełożyć do pucharków lub słoiczków.

    MASA ŚMIETANOWA

    Śmietankę ubić na sztywno. Przed końcem ubijania dodać ser mascarpone i cukier puder. Dobrze razem wymieszać. Masę przełożyć do dekoratora i wyciskać rozetki na masę brzdącową.

    Deser na wierzchu posypać posypką karmelową i startą czekoladą. Przechowywać w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy