Deser bananowo-jogurtowy „Kraina uśmiechu”

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 10 osób

Wspaniały, lekki deser bananowo-jogurtowy z cytrynową nutką.

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 2,5 banana
    400 g jogurtu naturalnego
    1 cytryna
    1 galaretka cytrynowa
    5 płaskich łyżek cukru
    1 czubata łyżka żelatyny
    1 łyżka ekstraktu cytrynowego
    200 g herbatników kakaowych
    4-5 łyżek likieru jajecznego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Deser bananowo-jogurtowy „kraina uśmiechu” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Deser przygotowujemy w formie typu comber (zaokrąglona keksówka) o wymiarach 25 cm x 11 cm, wyłożonej folią spożywczą.
    Galaretkę rozpuszczamy w 1 i 1/3 szklanki wrzątku. Studzimy i wlewamy 4-5 łyżek do przygotowanej formy. Wstawiamy na chwilę do lodówki, aby galaretka stężała.
    Cytrynę szorujemy szczoteczką, sparzamy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach. Wyciskamy sok.
  • 2. Połowę banana, obranego ze skórki kroimy w średniej grubości plasterki i natychmiast zanurzamy je w soku cytrynowym, osączamy i układamy w formie na warstwie galaretki. Zalewamy kilkoma łyżkami galaretki, odstawiamy na chwilę do lodówki do stężenia, następnie dolewamy tyle galaretki, aby przykryła plastry bananów.
  • 3. Pozostałe dwa banany obieramy ze skórki, kroimy w cienkie plasterki, które wkładamy do soku z cytryny. Osączamy je, przekładamy do miseczki i dodajemy kilka łyżek galaretki. Mieszamy i odstawiamy.
  • 4. Żelatynę zalewamy 5 łyżkami wody, odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej (2 minuty na najniższej mocy). Do żelatyny dodajemy pozostałą galaretkę, mieszamy.
    Jogurt łączymy z cukrem, żelatyną z galaretką, pozostałym sokiem z cytryny, skórką cytrynową i ekstraktem cytrynowym, lekko ubijamy. Na warstwę galaretki z bananami wykładamy cienka warstwę masy jogurtowej i wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 5. Część herbatników smarujemy za pomocą pędzelka z obu stron adwokatem i układamy z nich na warstwie jogurtowej pas wzdłuż formy, na herbatnikach układamy plasterki bananów, tworząc podłużny wałek, który obkładamy herbatnikami posmarowanymi adwokatem. Herbatniki lekko dociskamy do bananów i wykładamy pozostałą masę jogurtową. Na wierzchu układamy pozostałe herbatniki, smarując je tylko z jednej strony adwokatem (od strony warstwy jogurtowej).
  • 6. Całość przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc.
    Przed podaniem ostrożnie przekładamy deser na półmisek, zdejmujemy folię i kroimy w grube plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować