Delikatny tort z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Bardzo łatwy i pyszny tort. Życzę udanych wypieków ;)

  • 45 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Środek:
    6 łyżek dżemu truskawkowego
    200g serka mascarpone
    250ml śmietany 30% lub 36%
    5 łyżeczek żelatyny
    350g truskawek, umytych i obranych
    2-3 krople aromatu śmietankowego
    4 łyżki cukru pudru
    Do nasączenia:
    1/2 szklanki syropu z puszki po brzoskwiniach

    Wierzch i boki:
    200ml śmietany 30% lub 36%
    250g serka mascarpone
    2-3 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Delikatny tort z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka wymieszane z octem.
    Mąkę i proszek mieszamy, dodajemy do jajek i pieczemy w 180 C ok. 35 min.
  • 2. KREM :
    Żelatynę rozpuścić w około 1/4 szklanki ciepłej wody.

    Serek włożyć do miski i wymieszać go z cukrem pudrem oraz aromatem. Parę truskawek (4-5) zmielić na mus i dodać do serka, wymieszać łyżką.

    Pozostałe truskawki pokroić na kawałki.

    Rozpuszczoną żelatynę dodać do serka mascarpone, wymieszać. Gdy masa zacznie gęstnieć, ubić śmietanę i delikatnie wymieszać ją z serkiem, dodać pokrojone truskawki, wymieszać.

    Połowę masy truskawkowej wyłożyć na biszkopt w tortownicy posmarowany dżemem. Przykryć ją drugim krążkiem, nasączyć go połową płynu i posmarować dżemem. Wyłożyć pozostałą masę, wyrównać i przykryć ostatnim krążkiem, nasączyć go pozostałem płynem (ostatni krążek może nam wystawać poza tortownicę, proszę się tym nie przejmować). Ciasto wstawić do lodówki, na parę godzin, aż masa stężeje.
  • 3. WIERZCH I BOKI :

    Brzoskwinie osączyć.

    Żelatynę rozpuścić w 1/5 szklanki ciepłej wody.

    Serek mascarpone wymieszać łyżką z cukrem pudrem. Dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać.

    Śmietanę ubić i wymieszać delikatnie z serkiem.

    Tort wyjąć z lodówki i nożem oddzielić brzeg tortownicy od ciasta, delikatnie zdjąć obręcz. Przygotowanym kremem posmarować wierzch tortu i brzeg.
    Tort możemy ozdobić truskawkami i brzoskwiniami. Potem tort przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować