delikatny tort orzechowo - krówkowy

4.5 (165 ocen)

  • 2 godz.

Tort jest wyjątkowy, gdyż nie jest ani ciężki ani za słodki... Idealnie nada się na przyjęcie dla dzieci i dla dorosłych.Mimo długiego przepisu, tort jest prost i szybki (dłużej się piecze i studzi).

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt orzechowy:
     10 jaj
     150 g cukru
     200 g mąki
     200 g orzechów włoskich (ja mieszam z migdałami i orzechami laskowymi)
     1 szk. mielonych biszkoptów / herbatników
     1 łyżka proszku do pieczenia
     1 cukier waniliowy

    krem krówkowy:
     1l mleka
     3 budynie toffi lub krówkowe (na 0,5l)
     250g masła
     3 płaskie łyżki cukru
     puszka gotowej masy krówkowej

    poncz:
     0,5l mocnej czarnej herbaty (przestudzony)
     sok z całej cytryny
     likier Amaretto (niekoniecznie, można dać inny alkohol lub żaden)
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery

Delikatny tort orzechowo - krówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować poncz.
  • 2. Mleko zagotować z cukrem i ugotować budyń. Powstałą masę pozostawić do wystudzenia.
  • 3. Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 160oC.Tortownicę o średnicy ok. 26 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą / kaszą manną / mąką.
    Orzechy zmielić (w malakserze) i wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia.
    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Do sztywnej piany białkowej dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając (na najniższych obrotach).
    Do masy jajecznej porcjami dodawać sypkie produkty. Delikatnie mieszać – ręcznie, nie używać miksera!
    Ciasto przełożyć do tortownicy i piec ok. 50-60 min.
    Upieczony biszkopt pozostawić do wystudzenia.
  • 4. Masło utrzeć i dodawać partiami wystudzoną masę budyniową i masę krówkową. Krem wstawić do lodówki.
  • 5. Biszkopt przekroić na 3 części. Każdy blat nasączyć ponczem i przekładać kremem. Na ostatni blat należy pozostawić więcej kremu do dekoracji. Dekorować według własnej inwencji twórczej, można do tego użyć połówek orzechów włoskich, płatków migdałów i orzechów laskowych.
    Gotowy tort przechowywać w lodówce.

Porady

1. Do kremu można samemu zagotować puszkę mleka skondensowanego. Jeśli używamy mleka niesłodzonego, należy wtedy gotować puszkę ok. 6 godzin i użyć 6 łyżek cukru do masy budyniowej. 2. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej i zostawić na noc. 3. Aby biszkopt był równy, pierwsze 10 minut należy piec ciasto przy uchylonych drzwiczkach, a przez pozostały czas nie uchylać piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować