Puszysty ser i kwaśno-słodkie owoce zamknięte w musie to doskonałe połączenie,warto choć raz skusić się na tak przygotowany delikatny sernik,prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia.
1 godz. 10 min
Składniki:
Tortownica o śr 26 cm
Ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
80 g cukru
10 dag masła
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z 1/2 cytryny
Masa:
75 dag twarożku mielonego
3/4 szklanki cukru do wypieków
50 g masła
4 jajka
150 ml mleka
1 budyń śmietankowy
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka rumu
Mus owocowy:
150 g malin świeżych lub mrożonych
80 g jeżyn mogą być mrożone
3 łyżki cukru
Delikatny sernik z musem jeżynowo-malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę pszenną mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia,dodajemy pokrojone na kawałki masło, dodajemy startą skórkę z cytryny,wbijamy jajko i zagniatamy kruche ciasto.
Wylepiamy dno natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem tortownicy.
2.Masa:
Twaróg ucieramy z jajkami i cukrem,wlewamy budyń rozpuszczony w mleku miksujemy z masłem,mąką kukurydzianą sokiem z cytryny i rumem.tak przygotowany sernik wlewamy na dno kruchego ciasta,wygładzamy łyżką,wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160*c i pieczemy około 50 minut.
3.Mus:
Maliny łączymy z jeżynami podgrzewamy w rondelku z cukrem mieszamy do rozpuszczenia i gotujemy około 5-7 minut aż owoce się rozpadną, studzimy.Gotowym zimnym musem,polewamy upieczony i wystudzony sernik.
Komentarze