Mleczny sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę przesiej mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Dodaj posiekane masło oraz jajko. Szybko ugnieć ciasto. Uformuj kulę i zawiń w folię aluminiową. Włóż do lodówki na 50-60 minut. Ciasto rozwałkuj na oprószonym blacie mąką i przełóż do blaszki. Piecz przez 15 minut w temperaturze 220 stopni.
2.Oddziel z 4 jajek żółtka. Z białek ubij sztywną pianę. Do pozostałych żółtek wbij całe jajko i utrzyj z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania partiami do masy jajecznej dodaj ser, budyń, mleko i olej. Pianę delikatnie połącz z masą serową. Całość przelej na wcześniej podpieczony spód ciasta. Sernik piecz przez 60-70 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ostudź ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiach.
3.Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i za pomocą łyżeczki polej sernik tworząc linie. Całość posyp kokosem.
Komentarze