Mleczny sernik

4.48 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszny i wilgotny

Składniki:

  • Składniki: ( spód ciasta )
    ( blaszka 32cm x 24 cm )

    120g masła,
    1 jajko,
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    2 szklanki mąki,
    3/4 szklanki cukru pudru.


    Składniki masa serowa : ( w temperaturze pokojowej )

    800g twarogu na sernik,
    5 jajek,
    1 szklanka cukru,
    1 opakowanie budyniu waniliowego,
    120 ml oleju,
    250ml mleka,
    50g gorzkiej czekolady, ( do ozdoby )
    50g wiórek kokosowych, ( do posypania ) .
Wystaw ocenę:

4.48 (146 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Mleczny sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Delikatny sernik 1. Na stolnicę przesiej mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Dodaj posiekane masło oraz jajko. Szybko ugnieć ciasto. Uformuj kulę i zawiń w folię aluminiową. Włóż do lodówki na 50-60 minut. Ciasto rozwałkuj na oprószonym blacie mąką i przełóż do blaszki. Piecz przez 15 minut w temperaturze 220 stopni.
  • 2. Oddziel z 4 jajek żółtka. Z białek ubij sztywną pianę. Do pozostałych żółtek wbij całe jajko i utrzyj z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania partiami do masy jajecznej dodaj ser, budyń, mleko i olej. Pianę delikatnie połącz z masą serową. Całość przelej na wcześniej podpieczony spód ciasta. Sernik piecz przez 60-70 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ostudź ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiach.
  • 3. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i za pomocą łyżeczki polej sernik tworząc linie. Całość posyp kokosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować