Delikatny sernik z mango

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Sernik jest bardzo kremowy z delikatnym posmakiem mango. Zrobiłam go na spodzie z sucharów połączonych z masłem i czekoladą.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Spód:
    200 g sucharów
    80 g masła, rozpuszczonego
    80 g dobrej, ciemnej czekolady, rozpuszczonej

    Masa serowa:
    0,5 l musu z mango (mus uzyskany z 500 g mango z puszki - 2 puszki)
    1 świeże mango
    750 g twarożku śmietankowego kilkakrotnie zmielonego (w Niemczech kupuję Speisequark 40%)
    250 g cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Delikatny sernik z mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki do sernika 1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego dobrze żeby zostały wyjęte z lodówki na 2 godziny przed pieczeniem.
  • Spód z sucharów 2. Suchary zmiel na drobno, w misce wymieszaj zmielone suchary z rozpuszczonym masłem i czekoladą. Formę o śred. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia (dno), na to wyłóż mieszankę i podociskaj palcami. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 st. C i zapiecz 6-7 minut. Wystaw i ostudź.
  • Mus z mango 3. Mango z puszek i 1/2 świeżego (druga połowa przyda się do dekoracji) zblenduj na mus. Do misy miksera włóż ser, zacznij ubijać, wlej mus z mango, wymieszaj krótko, dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną, zmiksuj. Jajka wbij sobie do miseczki i dodawaj po jednym, starając się nie miksować za długo, bo sernik się za mocno napowietrzy a to powoduje opadanie. Masę serową wylej na spód.
  • 4. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C, wstaw sernik i piecz go ok. 60 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 100 st. C i dopiekaj 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostaw uchylone drzwi i poczekaj aż sernik się trochę wystudzi, wtedy wyciągaj. Udekoruj dowolnie np. lukrem i kawałkiem mango.

Porady

Mango z puszek nie ma już tak intensywnego smaku, dlatego polecam świeże, bardzo dojrzałe mango, 2 duże sztuki wystarczą. Tylko wtedy po zmiksowaniu zalecałabym przetrzeć mus przez sito, by pozbyć się takich nitek, które mogą potem przeszkadzać w jedzeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (199 ocen)

DELIKATNY SERNIK Z ROSĄ

To może cię zainteresować