ser:
1 kg białego sera ( gotowego w wiadereczku)
6 jajek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
15 dag masła lub margaryny
2 budynie w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:
śmietana kremówka 30 % ( 1 szklanka )
cukier puder do smaku
1 łyżka żelatyny
2 dowolne galaretki
pół białej czekolady ( 5 dag )
Delikatny serniczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć z cukrem,cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę,dodać budynie w proszku ,proszek do pieczenia i ser,dokładnie utrzeć.Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej.
2.Masę serową przełożyć do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm ,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec około godzinę w temperaturze 170 stopni.Upieczony sernik wystudzić.
3.Galaretki rozpuścić każdą osobno w szklance gorącej wody,odstawić do stężenia.Zastygnięte galaretki pokroić w kostkę.
4.Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i odstawić do wystudzenia.
5.Śmietanę ubić z cukrem do smaku,dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.Na koniec delikatnie wmieszać pokrojone galaretki.
6.Na wystudzony sernik wyłożyć ubitą śmietanę z galaretkami.Placek włożyć do lodówki do stężenia.
Komentarze