Delikatny serniczek

0 (0 ocen)

pyszny sernik

Składniki:

  • CIASTO: blaszka 24x38 cm
    2 szkl. mąki
    10 dag margaryny
    1/2 szkl. cukru
    1 żółtko, 1 jajko
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    śmietana kwaśna

    SER:
    1 kg sera
    9 jajek
    1 kostka masła
    ok. 1 szkl. cukru
    1 budyń śmietankowy
    olejek śmietankowy

    DODATKOWO:
    kakao w proszku

Delikatny serniczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Mąkę siekamy z margaryną i proszkiem, potem dodajemy cukier, jajka, śmietanę i zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy, układamy na blasze, nakłuwamy widelcem, posypujemy kakaem.
    SER:
    Ser mielimy w maszynce razem z masłem. Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem, mieszamy z serem i masłem, dodajemy olejek oraz budyń. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Wykładamy na ciasto. Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 175.

Komentarze

Podobne przepisy