Delikatny mus krówkowy

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Delikatna, rozpływająca się w ustach słodycz.. ;)

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 400 ml śmietanki 30 %

    150 g kruchych krówek

    6 łyżeczek waniliowego cukru pudru

    4 żółtka

    1 kieliszek amaretto

Delikatny mus krówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do żółtek wsypujemy cukier i miksujemy na puszysty kogiel - mogiel.

    Śmietankę ubijamy na 'tuż przed' tym, jak zrobi się sztywna i odstawiamy do lodówki.

    Krówki siekamy na drobne kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

    Do żółtek wlewamy amaretto, dodajemy po łyżce rozpuszczonych krówek (nie muszą być idealnie rozpuszczone, wystarczy, że będą lekko miękkie) i nieustannie miksujemy.

    Po dodaniu wszystkich cukierków dodajemy bitą śmietanę i całość dokładnie ze sobą łączymy.

    Gotowy mus rozlewamy do pucharków, dekorujemy pokruszonymi krówkami i odstawiamy do lodówki na całą noc.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy