Delikatny Metrowiec.

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto na każdą okazję i dla każdego

Składniki:

  • Ciasto:
    8 jajek
    3 szkl. mąki
    2 szkl. cukru
    16 łyżek oliwy
    10 łyżek wody
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao

    Krem:
    1,5 szkl. mleka
    1/2 szkl. cukru
    budyń
    margaryna

    Polewa:
    czekolada deserowa i mleczna
    6 łyżek mleka

Delikatny metrowiec. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Delikatny Metrowiec. 1. Żółtka ucieramy z cukrem. Miksując, dodajemy wodę, oliwę, mąkę z proszkiem i pianę z białek. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao. Pieczemy w 2 korytkach dł. 35 cm, studzimy.
  • Delikatny Metrowiec. 2. Krem: na mleku ugotować gęsty budyń, ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem. Miksując
    Dodawać budyń.
  • Delikatny Metrowiec. 3. Ciasto kroimy w plastry. grubości 1 cm. Smarujemy kremem i sklejamy na przemian plaster ciemny i jasny. Wierzch udekorować czekoladową polewą. Kroimy na ukos tak, aby każda porcja Zawierała jasną i ciemną część ciasta.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy