Delikatny Jabłecznik biszkoptowy

4.48 (178 ocen)

  • 2 godz.

Jabłecznik bardzo puszysty , delikatny , z dużą ilością jabłek z cynamonem , a wierzch pokryty grubą warstwą lukru . Polecam !

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt :

    5 jajek 

    1 niepełna szklanka cukru

    1 łyżeczka esencji waniliowej ( cukier waniliowy )

    1 szklanka mąki pszennej

    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia



    Masa jabłkowa :

    1,5 kg jabłek

    1 l słoik prażonych jabłek

    sok z połowy cytryny

    1 łyżka cukru

    1 łyżeczka cynamonu

    4 łyżeczki żelatyny

    1 szklanka wrzątku



    Lukier :

    cukier puder

    kilka łyżek wrzątku
Wystaw ocenę:

4.48 (178 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Desery

Delikatny jabłecznik biszkoptowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt :

    Jajka , cukier i wanilię ubijamy razem na parze ( do dużego garnka wlewamy wodę do 1/4 wysokości , wstawiamy na mały ogień i do garnka wkładamy miskę z jajkami , pamiętając , że trzeba cały czas jajka ubijać , inaczej zrobi nam się słodkie gotowane jajo :) ) Ubijamy aż jajka podwoją swoją objętość . Wyciągamy ubite jajka z kąpieli wodnej . Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia , delikatnie i powoli łączymy z ubitymi jajkami , łyżka mąki - mieszamy , łyżka mąki - mieszamy i tak do wyczerpania mąki . Ciasto przelewamy na blachę(20/30cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160º C i pieczemy ok. 20 min . Studzimy .
  • 2. Masa jabłkowa :

    Jabłka obieramy ze skóry i trzemy na tarce o dużych oczkach . Do jabłek dodajemy słoik z prażonymi jabłkami . Skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy cukier i cynamon . Żelatynę mieszamy w 3 łyżkach zimnej wody by napęczniała , a następnie rozpuszczamy we wrzątku . Przestudzoną żelatynę mieszamy z masą jabłkową . Odstawiamy .
  • 3. Upieczony i wystudzony biszkopt przecinamy ostrym i dużym nożem wzdłuż na połowę . Spód biszkoptu wykładamy z powrotem na blachę , w której był pieczony . Na biszkopt wykładamy całą masę jabłkową . Przykrywamy drugą warstwą biszkoptu . Lekko dociskamy .

    Cukier puder mieszamy razem z odrobiną wrzątku , lukier musi być dość gęsty , ale powinien się łatwo rozprowadzać na biszkopcie .

    Całość wkładamy na kilka godzin do lodówki , najlepiej na całą noc .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować