Delikatny filet z kurczaka w majonezowo-musztardowej marynacie,polecam jako dodatek do młodych ziemniaczków.
1 godz. 10 min
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
2 cebule dymki
2 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy
8 dag sera żółtego wędzonego
sól morska do smaku
pieprz czarny z młynka do smaku
Delikatny filet z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta z kurczaka umyć osuszyć ręcznikiem papierowym podzielić wzdłuż na 4 porcje,nie rozbijać,oprószyć solą i pieprzem z każdej strony.
Majonez wymieszać z musztardą posmarować z każdej strony mięso,ułożyć w naczyniu żaroodpornym,zostawić na 1 godzinę w lodówce,cebulę dymkę posiekać-szczypior osobno,i posypać wiórkami cebuli wierzch mięsa.Zamknąć naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c i piec około 45 minut.Na 10 minut przed końcem pieczenia,zdjąć pokrywę posypać serem i piec do zrumienienia.Przed podaniem posypać szczypiorem z dymki.
Komentarze