Delikatne pulpety z indyka z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mielone mięso wymieszać razem z jajem, solą, bułką tartą i przyprawą do indyka. Z tak utworzonej masy ulepić pulpety. Ich wielkość dostosować należy do własnych preferencji - mogą być trzy duże, może być więcej małych .
2.Ulepione pulpety wrzucić do lekko osolonej gotującej się wody i gotować przez ok. 30-40 minut. W międzyczasie ugotować ziemniaki i przygotować mizerię (ogórki zetrzeć na tarce lub pokroić na plasterki, dodać jogurt naturalny i posolić do smaku).
3.Do osobnego naczynia wlać wodę i zagotować (można też wykorzystać wodę z zagotowanych uprzednio pulpetów). Do gotującej się wody dodać rozcieńczoną w niewielkiej ilości wody mąkę. Następnie dołożyć posiekaną natkę pietruszki. Gotować ok. 3 minuty, doprawić solą do smaku. Ugotowane pulpety dołożyć do sosu.
Komentarze