DELIKATNE PULPECIKI ZE SZCZYPIORKIEM I BAZYLIĄ W KREMOWYM SOSIE

4.5 (162 ocen)

  • 35 min

Pyszne, delikatne, szybkie w przygotowaniu. Idealne dla dzieci.

  • 35 min

Składniki:

  • 50 dkg mielonego,
    pół pęczka szczypiorku (posiekanego),
    10 listków posiekanej bazylii,
    pęczek koperku (posiekany),
    łyżeczka soli,
    łyżeczka pieprzu,
    jajko,
    5 łyżek bułki tartej,
    ząbek czosnku,
    mała cebula,
    łyżka masła,
    3/4 szklanki mleka,
    5 łyżek śmietany,
    3 łyżki mąki,
    1/3 kostki rosołowej.
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Sosy

Delikatne pulpeciki ze szczypiorkiem i bazylią w kremowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobno siekam, podsmażam na łyżce masła do momentu, aż ładnie się zezłoci. Studzę.
    Mięso dokładnie łączę z przyprawami, cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczypiorkiem, bazylią, połową koperku, bułką tartą oraz jajkiem.
    Z masy formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
    Pulpeciki przekładam do garnka, zalewam gorącą wodą (tak, aby pulpety były przykryte) oraz dodaję kostkę rosołową.
    Całość gotuję około 20 minut.
    Mleko dokładnie łączę ze śmietaną i mąką tak, aby nie było grudek.
    Powoli wlewam do gotujących się pulpetów, mieszam.
    Kiedy sos zacznie gęstnieć, dodaję koperek, gotuję jeszcze około 5 minut.
    W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować