Delikatne pulpeciki ze szczypiorkiem i bazylią w kremowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę drobno siekam, podsmażam na łyżce masła do momentu, aż ładnie się zezłoci. Studzę.
Mięso dokładnie łączę z przyprawami, cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczypiorkiem, bazylią, połową koperku, bułką tartą oraz jajkiem.
Z masy formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Pulpeciki przekładam do garnka, zalewam gorącą wodą (tak, aby pulpety były przykryte) oraz dodaję kostkę rosołową.
Całość gotuję około 20 minut.
Mleko dokładnie łączę ze śmietaną i mąką tak, aby nie było grudek.
Powoli wlewam do gotujących się pulpetów, mieszam.
Kiedy sos zacznie gęstnieć, dodaję koperek, gotuję jeszcze około 5 minut.
W razie potrzeby doprawiam do smaku.
Komentarze