Delikatne pączki pieczone z budyniem

4.85 (175 ocen)

Delikatne i puszyste jak obłoczki , wprost rozpływają się w ustach . Dzięki temu ,że są pieczone w piekarniku a nie w głębokim tłuszczu , można rzec , że są dietetyczne ;)

Składniki:

  • ( na ok. 30 sztuk )

    40g świeżych drożdży

    2 szklanki ciepłego mleka

    4,5 szklanki mąki pszennej tortowej

    0,5 szklanki cukru

    4 łyżki roztopionego masła

    2 jajka



    Dodatkowo :

    1 budyń waniliowy ugotowany według przepisu na opakowaniu

    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.85 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Delikatne pączki pieczone z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną przesiewamy , drożdże rozpuszczamy w letnim mleku . Dodajemy do mąki wraz z pozostałymi składnikami i wyrabiamy , pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiamy kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić, polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto formujemy w kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).
  • 2. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na grubość 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 7 cm wykrawamy pączki . Na każdym krążku nakładamy po łyżeczce ugotowanego wcześniej budyniu , zlepiamy formując kulki i układamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia . Zachowujemy odstępy ponieważ pączki sporo rosną . Pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia .

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez 13-15 minut .

    Po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem .

Porady

Przepis pochodzi ze strony ,, Słodkie Fantazje "

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować