Delikatne i puszyste jak obłoczki , wprost rozpływają się w ustach . Dzięki temu ,że są pieczone w piekarniku a nie w głębokim tłuszczu , można rzec , że są dietetyczne ;)
Składniki:
( na ok. 30 sztuk )
40g świeżych drożdży
2 szklanki ciepłego mleka
4,5 szklanki mąki pszennej tortowej
0,5 szklanki cukru
4 łyżki roztopionego masła
2 jajka
Dodatkowo :
1 budyń waniliowy ugotowany według przepisu na opakowaniu
Delikatne pączki pieczone z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę pszenną przesiewamy , drożdże rozpuszczamy w letnim mleku . Dodajemy do mąki wraz z pozostałymi składnikami i wyrabiamy , pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiamy kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić, polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto formujemy w kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).
2.Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na grubość 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 7 cm wykrawamy pączki . Na każdym krążku nakładamy po łyżeczce ugotowanego wcześniej budyniu , zlepiamy formując kulki i układamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia . Zachowujemy odstępy ponieważ pączki sporo rosną . Pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia .
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez 13-15 minut .
Komentarze