Delikatne i lekkie gołąbki.

0 (0 ocen)

  • 60 min

Polecam delikatne i lekkie gołąbki z kaszą kuskus, kukurydzą i papryką.

  • 60 min

Składniki:

  • - 1 szt. kapusty włoskiej
    - 2 szkl. kaszy kuskus
    - 2 szt. papryki czerwonej
    - 2 szt. cebuli
    - 1 pusz. kukurydzy
    - sól, pieprz do smaku
    - 1 szkl. bulionu warzywnego

Delikatne i lekkie gołąbki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gołabki 1. Z kapusty wyciąć głąba i gotować w lekko osolonej wodzie ok. 10 min. Kaszę kuskus zalać wrzącą wodą i zaczekać aż napęcznieje. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę; podsmażyć na oleju. Dodać kukurydzę z puszki. Do warzyw dosypać kaszę kuskus, przyprawić i całość dokładnie wymieszać. Farsz odstawić do przestygnięcia, a następnie ułożyć na liściu kapusty i zawijać. Gotowe gołąbki ułożyć w brytfance, zalać bulionem i zapiec w piekarniku ok 20-30min. Można podawać z sosem pomidorowym :)

Porady

Powyższe gołąbki można wykonać także z dodatkiem warzyw np. marchewka, seler, pietruszka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy