Delikatne dyniowe placuszki

0 (0 ocen)

  • 15 min

Placuszki są idealnym sposobem na przemycenie warzyw do menu dzieci

  • 15 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka
    8 czubatych łyżek mąki pszennej
    2 jajka
    35 dag obranej dyni bez pestek
    olej rzepakowy
    cukier puder

Delikatne dyniowe placuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto na placki 1. Do mleka dodajemy mąkę i jajka, dokładnie miksujemy. Dynię ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do ciasta naleśnikowego i dokładnie mieszamy.
  • smażenie placków 2. Smażymy z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju średniej wielkości placuszki. Odsączamy je z nadmiaru tłuszczu przy użyciu papierowych ręczników. Podajemy na ciepło, posypane cukrem pudrem. Jeśli lubicie, możecie je polać także kwaśną śmietaną lub jogurtem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy