delikatna tarta z chmurką

0 (0 ocen)

  • 60 min

jest bardzo delikatna a zarazem kwaskowata;)

  • 60 min

Składniki:

  • Kruche ciasto: 2 szkl. mąki.2 łyżki cukru pudru.2 żółtka.150 g margaryny.1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa jabłkowa: 5 dużych jabłek.1 opakowanie galaretki cytrynowej
    Beza: 2 białka i 1/3 szkl. cukru pudru

Delikatna tarta z chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-05ausjk 1. Do przesianej mąki dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka i zimne masło. Całość siekamy nożem i szybko zagniatamy ciasto, odstawiamy do lodówki na20min.
    Wyklejamy ciastem natłuszczoną blachę do tarty,a dno nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 15 min. do piekarnika 180C. Uprazone jabłka ciepłe mieszamy z galaretką
    Beza: Białka ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier puder.
    Ciepłe jabłka wykładamy na podpieczone ciasto. Na wierzch wykładamy pianę. Całość wstawiamy do piekarnika na ok. 20 min., do czasu aż beza ładnie się zarumieni.

Komentarze

Podobne przepisy