Delikatna jajecznica z kurkami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Dodatek mleka sprawia, że jajecznica rozpływa się w ustach.

  • 20 min

Składniki:

  • Na 2 porcje:
    -1 mała cebula
    -2 łyżki masła
    -2 garście kurek
    -2 łyżki mleka (użyłam 2%)
    -3 jaja
    -3 gałązki świeżej natki pietruszki
    -sól i pieprz

Delikatna jajecznica z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki oczyszczamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  • 2. Na patelni roztapiamy masło. Wrzucamy cebulę i chwilę smażymy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy kurki. Smażymy 3-4 minuty od czasu do czasu mieszając.
  • 3. Jajka bełtamy z dodatkiem soli, pieprzu i posiekanej drobno pietruszki. Dodajemy mleko i delikatnie mieszamy. Wlewamy na patelnię i smażymy na taki stopień wysmażenia jaki będzie nam odpowiadał. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Porady

Kurek nie należy smażyć zbyt długo, bo staną się twarde.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy