Delikatna filet z indyka (wedlina z szynkowara ) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.* Filet myjemy , osuszamy , pozbywamy sie wszystkich zbednych blon i kroimy w sredniej wielkosci kostke . Mieso umieszczamy w misce , dodajemy przyprawe , zelatyne ,peklosol i wszystko dokladnie mieszamy reka.
2.* Mieso umieszczamy w szynkowarze , dokladnie dociskamy aby pozbyc sie powietrza .
3.* Szynkowar zamykamy i wkladamy do lodowki na 24-48 godzin .
4.* Po uplywie tego czasu szynkowar umieszczamy w garnku ( na dnie powina byc sciereczka ) , nalewamy wody do 3/4 wysokosci szynkowara , ewentualnie gdyby nam ubylo w pozniejszym czasie , dolewamy goracej wody ).
5.* Doprawadzamy mieso do temperatury 80 st . (mierzymy specjalnym termometrem do miesa ) i gotujemy okolo 50 minut.
* Nastepnie nalezy szynkowar wyjac , pozostawic do calkowitego ostygniecia i wlozyc do lodowki na min. 12 godzin.
6.*Po tym czasie wyjmujemy wedline (w razie trudnosci z wyjeciem , polewamy szynkowar goraca woda ) .
Komentarze