Delicjowa Fantazja

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wyśmienite ciasto na spotkania przy kawie, jest bardzo wyborne. każdy chwali moje wypieki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto: 7 jaj, szklanka mąki pszennej, pół szklanki maku, pól szklanki cukru kryształu, łyżeczka proszku do pieczenia , cukier waniliowy, olejek cytrynowy.
    Masa: 2 budynie waniliowe , litr mleka , cukier puder, 2 galaretki niebieskie, kostka margaryny
    Ponadto 2 łyżki miodu, szklanka orzechów włoskich, 3 łyżki cukru, 2 łyżki masła, dżem kiwi-limonka , papier do pieczenia.

Delicjowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Delicjowa fantazja 1. ciasto: białka oddzielamy od żółtek, dodajemy cukier i ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka z proszkiem do pieczenia miksujemy 1 min,później dodajemy mąkę i mak wraz z olejkiem cytrynowym ,delikatnie mieszamy drewnianą łyżką . Gotowe ciasto wylewany na blachę o wymiarach 33x26 wyłożoną papierem do pieczenia. pieczemy 35 min. w temp. 180 stopni
    Masa; Budyń gotujemy na mleku, odstawiamy do wystygnięcia. robimy galaretki według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do całkowitego stężenia. Ucieramy margarynę z cukrem pudrem , dodajemy stopniowo budyń. Miksujemy do jednolitej masy, dodajemy do masy galaretkę pokrojoną w kostkę .
    Ciasto przekroić wzdłuż na pół. i posmarować dżemem. Na jedną część ciasta kładziemy masę i przykrywamy drugą częścią ciasta.
    Na końcu karmelizujemy cukier na patelni, dodajemy masło i orzechy. Wszystko razem mieszamy na małym ogniu przez ok. 3 min i wylewamy na gotowe ciasto. odstawiamy do lodówki.

Porady

Do posmarowania ciasta można użyć dżemu o innym smaku ,wedle uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy