Delicjowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto: białka oddzielamy od żółtek, dodajemy cukier i ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka z proszkiem do pieczenia miksujemy 1 min,później dodajemy mąkę i mak wraz z olejkiem cytrynowym ,delikatnie mieszamy drewnianą łyżką . Gotowe ciasto wylewany na blachę o wymiarach 33x26 wyłożoną papierem do pieczenia. pieczemy 35 min. w temp. 180 stopni
Masa; Budyń gotujemy na mleku, odstawiamy do wystygnięcia. robimy galaretki według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do całkowitego stężenia. Ucieramy margarynę z cukrem pudrem , dodajemy stopniowo budyń. Miksujemy do jednolitej masy, dodajemy do masy galaretkę pokrojoną w kostkę .
Ciasto przekroić wzdłuż na pół. i posmarować dżemem. Na jedną część ciasta kładziemy masę i przykrywamy drugą częścią ciasta.
Na końcu karmelizujemy cukier na patelni, dodajemy masło i orzechy. Wszystko razem mieszamy na małym ogniu przez ok. 3 min i wylewamy na gotowe ciasto. odstawiamy do lodówki.
Porady
Do posmarowania ciasta można użyć dżemu o innym smaku ,wedle uznania.
Komentarze