Jest to moja, trzecia wersja takiego ciasta.Ciasto z plackami kruchymi,przełożone gotowaną masą serową i jabłkową.Ciasto pyszne,rodzinie bardzo smakuje.
1 godz. 40 min
Składniki:
ciasto:
-600 g. mąki
-1 szklanka cukru pudru
-3 jajka
-3 łyżeczki proszku do piecz.
-1 cukier waniliowy
-1,5 masła-375 g.
-szczypta soli
masa serowa:
-1 kg. sera z wiaderka
-4 żółtka
-1 szklanka cukru
-200 g. masła
-2 budynie cytrynowe
-1/2 szklanki mleka
masa jabłkowa:
-1 kg. jabłek obranych i startych na tarce
-1/2 szklanki cukru
-2 łyżki masła
-2 galaretki pina colada
-2-3 łyżki wody
polewa czekoladowa:
-1,5 gorzkich czekolad-150 g.
-5 łyżek śmietanki 30 %
-50 g. masła
Delicja z serem i jabłkami z galaretką pina colada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Zmiksować jaja z pudrem ,masłem i solą. Przesiać mąkę z proszkiem i zagnieść ciasto, podzielić na 3 części.
2.Rozwałkować każdy na papierze o wymiarach blaszki 30x37.Przenieść na blaszkę.
3.Piec w 175* 13-15 min.Upiec takie 3 placki.
4.masa serowa-Żółtka utrzeć z cukrem i budyniami, dolewając mleko.Masło roztopić w garnku,dodać ser , wymieszać i na wolnym ogniu pod przykrywką, zagotować,bokiem mieszając.(lubi się przypalić i pryskać).Rozrobione budynie wlać do masy serowej i zagotować. Masę gorącą wyłożyć na pierwszy placek.(zabezpieczony papierem,albo ułożonym w zamkniętej blaszce). Przykryć drugim plackiem.
5.masa jabłkowa-Jabłka obrać pokroić, potem zetrzeć na tarce jarzynowej.
Do garnka włożyć masło,dodać jabłka, cukier,wodę i smażyć z 10 min. Odstawić i zaraz wsypać galaretki i dobrze wymieszać. Ostudzić do lekkiego tężenia.
6.Wyłożyć na ciasto i rozsmarować.
Przykryć ostatnim plackiem.
7.polewa czekoladowa - Czekolady wraz z masłem i śmietanką rozpuścić nad parę. Ciepłą rozsmarować po placku.
8.Białą czekoladę roztopić tak jak ciemną nad parą i polać placek ''za nitka''.
Komentarze