DELICJA Z SEREM I JABŁKAMI Z GALARETKĄ PINA COLADA

4.5 (160 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Jest to moja, trzecia wersja takiego ciasta.Ciasto z plackami kruchymi,przełożone gotowaną masą serową i jabłkową.Ciasto pyszne,rodzinie bardzo smakuje.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ciasto:
    -600 g. mąki
    -1 szklanka cukru pudru
    -3 jajka
    -3 łyżeczki proszku do piecz.
    -1 cukier waniliowy
    -1,5 masła-375 g.
    -szczypta soli

    masa serowa:
    -1 kg. sera z wiaderka
    -4 żółtka
    -1 szklanka cukru
    -200 g. masła
    -2 budynie cytrynowe
    -1/2 szklanki mleka


    masa jabłkowa:
    -1 kg. jabłek obranych i startych na tarce
    -1/2 szklanki cukru
    -2 łyżki masła
    -2 galaretki pina colada
    -2-3 łyżki wody

    polewa czekoladowa:
    -1,5 gorzkich czekolad-150 g.
    -5 łyżek śmietanki 30 %
    -50 g. masła

    -1/2 białej czekolady
    -3 łyżki śmietanki
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Napoje Placki

Delicja z serem i jabłkami z galaretką pina colada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. ciasto-Zmiksować jaja z pudrem ,masłem i solą. Przesiać mąkę z proszkiem i zagnieść ciasto, podzielić na 3 części.
  • wałkowanie 2. Rozwałkować każdy na papierze o wymiarach blaszki 30x37.Przenieść na blaszkę.
  • 3 upieczone placki 3. Piec w 175* 13-15 min.Upiec takie 3 placki.
  • warstwa masy serowej 4. masa serowa-Żółtka utrzeć z cukrem i budyniami, dolewając mleko.Masło roztopić w garnku,dodać ser , wymieszać i na wolnym ogniu pod przykrywką, zagotować,bokiem mieszając.(lubi się przypalić i pryskać).Rozrobione budynie wlać do masy serowej i zagotować. Masę gorącą wyłożyć na pierwszy placek.(zabezpieczony papierem,albo ułożonym w zamkniętej blaszce). Przykryć drugim plackiem.
  • smażenie jabłek 5. masa jabłkowa-Jabłka obrać pokroić, potem zetrzeć na tarce jarzynowej.
    Do garnka włożyć masło,dodać jabłka, cukier,wodę i smażyć z 10 min. Odstawić i zaraz wsypać galaretki i dobrze wymieszać. Ostudzić do lekkiego tężenia.
  • warstwa masy jabłkowej 6. Wyłożyć na ciasto i rozsmarować.
    Przykryć ostatnim plackiem.
  • polewa czekoladowa 7. polewa czekoladowa - Czekolady wraz z masłem i śmietanką rozpuścić nad parę. Ciepłą rozsmarować po placku.
  • esy-floresy 8. Białą czekoladę roztopić tak jak ciemną nad parą i polać placek ''za nitka''.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować